Ako uchovať bylinky čerstvé?

Pri varení často používame čerstvé bylinky. Ako ich však udržať čerstvé a pekné viac dní?

Základom je zaručiť im správnu vlhkosť, teplotu a svetlo. To však závisí od toho s akou bylinkou narábate. Všeobecne môžme rozdeliť bylinky do dvoch kategórií, a to tie s jemnou stonkou a lístkami a druhá skupina s hrubou drevnatou stonkou a pevnejšími lístkami.

Základom pre obe kategórie je bylinky umyť pod studenou vodou a nechať ich vysušiť na papierovej utierke. Takto umyté bylinky následne skladujeme v chladničke. Bylinky z prvej kategórie ako sú napríklad petržlen, koriander, mäta, kôpor uložíme do flašky s vodou, prikryjeme ich igelitovým sáčkom a uložíme do chladničky. Bazalku vložíme do fľašky s vodou, ale necháme na kuchynskej linke, ináč by jej lístky mohli sčernieť.

Bylinky z druhej kategórie ako sú napríklad tymián, rozmarín, šalvia alebo pažitka zabalíme do vlhkej papierovej vreckovky a vložíme do chladničky.

Takto by vám mali bylinky vydržať v chladničke čerstvé niekoľko dní až týždňov.