Ako zamrazovať zeleninu

Trik pri zamrazovaní zeleniny je v tom, že ju treba najprv blanšírovať. Najprv ju teda umyte v studenej vode a prípadne nakrájajte, ak často využívate v receptoch práve takúto formu a budete to už mať pripravené vopred.
Ak sú pripravené, môžete začať s blanšírovaním. Ponorte zeleninu do vriacej vody a varte ju podľa potreby (tabuľka nižšie).  Po uplynutí tejto doby je potrebné zeleninu ponoriť do ľadovej vody na rovnako dlhú dobu ako sa varila.

Potom ich vyberte, vytlačte z nich čo najviac vody a nechajte ich ešte chvíľku odkvapkať. Naplňte nimi igelitové vrecká, označte si, koľko zeleniny tam máte, dátum zamrazenia a uložte ich do mrazničky. Takto ich môžete skladovať až 9 mesiacov.

Doba blanšírovania:

 

Kel                                            3 minúty

Špenát                                     2 minúty

Listy kvaky                               2 minúty

Listy červenej repy                 2 minúty

Mangold                                   2 minúty