Domáci bujón do polievky

Ľudia používajú bujón pretože nemajú dostatok času variť zdĺhavý vývar. Je však jednoduché pripraviť si vlastný zeleninový bujón. Príprava je náročnejšia, ale výsledok stojí za to. Pripravíme si mrkvu, petržlen, zeler, cesnak, cibuľu, petržlenovú vňať, pór, stopkový zeler ale aj ďalšiu čerstvú zeleninu. Všetko dôkladne umyjeme a očistíme. Následne zeleninu nakrájame na menšie kúsky a od najtvrdších zložiek postupne pridávame do mixéra, ktorý vám zo zeleniny urobí pastu. Pastu nakoniec dobre osoľte (soľ okrem chuti aj konzervuje, takže pasta vydrží dlhšie). Takto pripravenú  zmes si môžeme odložiť do zaváraninovej fľaše do chladničky, alebo tiež môžeme naplniť zmes do nádobky na ľad a zamraziť. Bujón stačí len vytiahnuť a vhodiť do omáčky alebo polievky ktorú nám určite zvýrazní.