Jeseň praje výrobe domácej vegety

1. Postrúhajte ošúpanú a umytú čerstvú koreňovú zeleninu. Mrkvy, petržlenu a paštrnáku môžete použiť rovnaké množstvo. Pridajte však menej cibule a zeleru. Použiť môžete samozrejme aj inú vyhovujúcu zeleninu, napríklad tekvicu, brokolicu, karfiol alebo huby.

2. Nastrúhanú zeleninu rozložte na papierom vystlaný plech a sušte v rúre na 40 - 45°C niekoľko hodín. Sušiť môžete taktiež v sušičke, prípadne na suchom teplom mieste. Pravidelne zeleninu premiešavajte a dohliadajte na to, aby sa sušila rovnomerne.

3. Nakoniec vysušenú zeleninu premiešajte so sušenými bylinkami (petržlenová vňať, ligurček) a ak chcete, prifarbite mletou kurkumou. 

4. Odporúčame ešte ako posledný krok vašu novú vegetu posekať kuchynským robotom na jemnejšiu múčku.

5. Skladujte vegetu vo vzduchotesnej nádobe, prípadne vo vákuových vreckách.