Krémová

kapustová polievka

Ingrediencie:

1 ks údeného bravčového kolena s kosťou
2 ks cibule
4 ks menších zemiakov
250 g kyslej kapusty
4 ks bobkových listov
8 guličiek nového korenia
8 guličiek čierneho korenia
50 g bravčovej masti
2 lyžice hladkej múky
3 l vody
250 ml smotany 31%
hrsť sušených húb
soľ

Postup

Sušené huby si aspoň 4 hodiny vopred namočíme do vody. Údené koleno vložíme do jemne osolenej vody spolu s jednou prekrojenou cibuľou (nemusíme ju lúpať, len očistíme), bobkovým listom, novým korením a čiernym korením. Varíme do mäkka. Uvarené mäso vyberieme z vývaru a pokrájame na menšie kúsky. Vývar podľa potreby varením zredukujeme na cca 2 litre. Kyslú kapustu vytlačíme, šťavu si necháme bokom a kapustu pokrájame.

Jemne nakrájanú cibuľu necháme zosklovatieť na masti, zaprášime múkou a usmažíme svetlú zápražku. Zalejeme vývarom z kolena, vodou z kapusty, pridáme namočené sušené huby, na kocky pokrájané zemiaky a za občasného miešania necháme povariť 10 minút. Potom pridáme kapustu a varíme ešte 5 minút. Ku koncu vmiešame smotanu, pokrájané údené koleno a necháme prejsť varom.

Hodnotili 0 ľudí