Naučte sa piecť bez receptov a buďte tvoriví

Možno ste si to nevšimli, no takmer všetky kategórie pekárenských receptov v kuchárskych knihách alebo na internete pozostávajú z veľmi podobných pomerov surovín. Pozrime sa bližšie na niektoré z nich.

Bábovky alebo piškóta: Základný recept pozostáva z rovnakého dielu vajec, cukru, tuku a múky s pridaním prášku do pečiva. Na jednu bábovku teda stačí 5 vajec (5 x cca. 50 g = 250g), 250g cukru, približne 250g tuku, 250g preosiatej múky a jeden prášok do pečiva. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny, pridajte tuk, preosiatu múku (kombinácia hladkej a polohrubej) s práškom do pečiva a dotuha vyšľahané bielky. Všetko nalejte do bábovkovej formy a pečte na 160°C asi 50 minút. Experimentujte s rôznymi druhmi múk, nahraďte ju orechmi, pridávajte sušené ovocie, vymiešajte časť cesta s roztopenou čokoládou alebo kúskami čokolády, atď.

Sušienky: Základné maslové sušienky obsahujú múku, maslo a cukor v pomere 4:2:1, teda napr. 400g múky, 200g studeného masla a 100g jemného cukru.

Chlieb: Základný chlieb obsahuje na 1000g múky 60% vody (600g), 2% (20g) soli a samozrejme droždie. Nabudúce pokojne pridajte napr. chlebové korenie, strúhané zemiaky, sušené ovocie a orechy, olivy alebo sušené paradajky.

Maslo s múkou na zahusťovanie omáčok: Vymiešajte 1 diel masla s 1 dielom múky a vhadzujte do jemne vriacej omáčky alebo polievky

Palacinkové cesto: Základné cesto pozostáva z 1 dielu múky, 2 dielov tekutiny a 2/5 dielu vajec, napríklad teda: 250g múky, 500ml mlieka a 2 vajec (250 / 5 x 2 = 100g = 2 vajcia). Toto množstvo bude stačiť na 10 - 12 palaciniek.