Web plný inspirace pro Vaše velké věci - vynikající recepty nejen od skvělých šéfkuchařů, návody, tipy a rady. Inspirace, díky které dokážete i z obyčejných věcí udělat pořádně velkou věc pro Vás i Vaše blízké. Vše vyrábíme tak, abyste dokázali vytvořit a prožít velké věci a právě proto Vám přinášíme tento web. Váš Schneider, výrobce kvalitních uzenin. S námi dokážete velké věci!

Tipy a rady

Perfektná kapustnica

Tak, ako každé poriadne domáce jedlo, začína aj kapustnica výberom najlepších možných surovín. Obzvlášť, keď ju mnohí z nás varia iba dvakrát do roka. Rozoberme si teda suroviny jednu po druhej:

Údené mäso: vyberajte údené mäso v celku, najlepšie bravčové pliecko, ak máte radšej menej tučné, tak stehno alebo karé. Veľmi dobre sa do vývaru hodia údené rebrá, z ktorých mäso úžasne chutí aj samotne s chrenom. Ak sa dá, skúste sa vyhnúť menej kvalitným polotovarom, ktoré majú často vysoký obsah vody. Ak používate domáce údené, ktoré je slanšie, najprv ho zo studenej vody priveďte k varu a ak treba, postup opakujte. Až potom ho použite do varenia.

Klobása: vyberajte zásadne domácu, od malých miestnych predajcov alebo od mäsiara. Ideálne je, keď ešte nie je veľmi vysušená a dokáže teda pustiť svoju šťavu do kapustnice.

Kvasená kapusta: nakupujte takú, ktorú máte odskúšanú, dokážete ju ochutnať alebo na ňu máte dobré referencie. Najlepšie živú, bez konzervačných látok, farbou bledú, primerane kyslú a chrumkavú. Veľmi kyslú kapustu sceďte a opláchnite vodou, no šťavu z nej nevylievajte, môže sa vám hodiť na dochutenie kapustnice.

Samotné varenie kapustnice je už potom jednoduchý proces, ktorý sa dá pokaziť, iba ak sa naozaj "snažíte". Ak ju chcete variť s istotou, skúste napríklad tento postup:

1. Uvarte údené mäso a rebrá v tlakovom hrnci s celou cibuľou, cesnakom a celým korením (ešte lepšie v naparovacom sitku) a nechajte ich vo vlastnom vývare vychladnúť.
2. Na bravčovej masti riadne osmažte kus slaniny s nakrájanou cibuľu, pridajte cesnak, celú rascu, guličky nového a čierneho korenia, bobkový list a sladkú mletú papriku, ktorú chvíľu osmažte.
3. Pridajte nahrubo nasekanú kyslú kapustu, sušené hríby (vopred namočené do vína alebo vody), trochu tekutiny zo sušených hríbov, premiešajte, povarte a zalejte vývarom z údeného. Ak treba, dosoľte a dolejte vodu alebo ďalší mäsový vývar. Takto varte kapustu do zmäknutia.
4. Do hrnca vložte obraté údené mäso, sušené (vopred namočené do vody) slivky a celé klobásky. Všetko prevarte, odstavte z plameňa a nechajte chvíľu postáť. Klobásky z kapustnice vyberte a po chvíli nakrájajte na menšie kúsky, ak chcete. Tieto vráťte do kapustnice, ak treba, dosoľte ju.

Kapustnica samozrejme najlepšie chutí až opäť zohriata.

späť

Sdílet

Podeľ sa o tento recept so svojimi blízkymi a priateľmi!