Web plný inspirace pro Vaše velké věci - vynikající recepty nejen od skvělých šéfkuchařů, návody, tipy a rady. Inspirace, díky které dokážete i z obyčejných věcí udělat pořádně velkou věc pro Vás i Vaše blízké. Vše vyrábíme tak, abyste dokázali vytvořit a prožít velké věci a právě proto Vám přinášíme tento web. Váš Schneider, výrobce kvalitních uzenin. S námi dokážete velké věci!

Tipy a rady

Perfektný mäsový vývar

Na vývary vždy používajte čerstvé diely, ktoré obsahujú mäso, tuk i kosti. Ideálne sa na tento účel hodia napríklad kuracie, morčacie alebo kačacie krídla, hovädzie rebrá a špikové kosti. Mäso môžete najprv predpiecť na vysokej teplote, napr. 230°C, a získate chuťovo výraznejší a tmavší vývar. Opečené mäso a kosti prikryte studenou vodou, ideálne filtrovanou, a priveďte k varu. Vytvorenú penu z hrnca zberajte, no vývar môžete vyčistiť aj neskôr scedením.

Teraz do hrnca vložte koreňovú zeleninu, cibuľu zhruba v rovnakom množstve ako inú zeleninu dohromady. Vývar osoľte, pridajte cesnak, celé bylinky a korenie: tymián, bobkový list, guľôčky čierneho, nového korenia a koriandra, stonky petržlenovej vňate. Nechajte vývar pomaly variť niekoľko hodín. Ak treba, dolejte studenú vodu. Pravidelne ho ochutnávajte. Hotový vývar bude aromatický a jemne sladký.

Sceďte ho a nechajte trochu vychladnúť, napríklad v kúpeli s veľmi studenou vodou. Cediť môžete i cez mokrú hustú čistú látku - získate tak obzvlášť čistý vývar. Ak ho podávate na nasledujúci deň, schlaďte ho úplne, dajte cez noc do chladničky a na druhý deň odstráňte väčšinu vytvoreného tuku na jeho povrchu. Tuk z čerstvého vývaru odstránite i keď do neho hodíte pár kociek ľadu - tuk na povrchu stuhne a bude sa ľahšie zberať.

Silný vývar vyčistíte na tzv. consommé (veľmi čistý, priehľadný vývar) použitím rozšľahaných bielkov. Vlejte ich jednoducho do vlažného vývaru, počkajte, kým klesnú na dno a vývar pomaly zohrievajte. Dajte pozor, aby sa bielka na dne hrnca nepripálili - sem-tam ich uvoľňujte vareškou. Zrážajúce sa bielka vytvoria hustý a jemný plávajúci filter, ktorý zachytí aj tie malé pevné častice a tým vývar prečistí. Chvíľu takto vývar pomaly povarte a nakoniec opatrne sceďte. Pri čistení použite na zosilnenie vývaru okrem bielok aj nadrobno nakrájanú zeleninu a mleté mäso - bielka totiž so sebou z vývaru zoberú aj časť jeho pôvodnej výraznej chuti.

späť

Sdílet

Podeľ sa o tento recept so svojimi blízkymi a priateľmi!