Príprava vianočného lososa - Vieme čo vám chutí

Príprava vianočného lososa

Čerstvý losos sa na Slovensku postupne stáva jednou z najobľúbenejších vianočných rýb. Ak chcete mať aj vy na vianočnom stole perfektne pripravenú rybu, držte sa nasledovných rád:

- kupujte čerstvú rybu s pevným, kompaktným mäsom. Potrhané mäso svedčí o nesprávnom zaobchádzaní, ochabnuté, vyblednuté a nepružné mäso zasa prezrádza, že ryba už nie je najčerstvejšia,

- losos sa zväčša predáva s kožou a šupinami. Ak máte radi chrumkavú kožu, šupiny opatrne ošúpte tupou stranou čepele noža tak, aby ste mäso nepotrhali. Ak kožu jesť nezvyknete, šúpaním sa netrápte, kožu ľahko stiahnete z mäsa po tepelnej úprave.

- nakrájajte filé z lososa na väčšie porcie (okolo 130g), bude sa s nimi ľahšie pracovať. Mäso riadne osušte papierovou utierkou, ak je mäso čerstvo vytiahnuté z chladničky nechajte ho viac sa priblížiť izbovej teplote.

- kúsky ryby naolejujte, osoľte a začnite opekať na horúcej panvici najprv zo strany kože. Stiahnite plameň a opekajte lososa na koži, kým nie je mäso prepečené do 3/4 výšky. Potom ho otočte na opačnú stranu, opečte iba pár desiatok sekúnd a to isté spravte zo strán. Mäso vyberte z panvice na tanier, počkajte pár minút a podávajte.