Veľkonočný šalát

Ak chcete naozaj chutný zemiakový šalát, pripravte ho zo zemiakov, ktoré majú nižší obsah škrobov a lepšie držia svoj tvar po uvarení. Také sú označované ako zemiaky typu "A". Pomaly (nie silným varom) uvarte zemiaky v šupke v osolenej vode s rascou. Šupka dodá zemiaku extra chuť a zabráni mu nasiaknuť príliš veľa vody. Rasca pomôže s trávením šalátu. Po uvarení vodu zlejte a nechajte zemiaky trochu vychladnúť, ale iba toľko, aby neboli príliš horúce. Zatiaľ si pripravte nálev z vývaru, soli, cukru, horčice, olivového a slnečnicového oleja, jablčného alebo vínneho octu. Prevarte ho a použite ešte za horúca. Horúce zemiaky ošúpte a krájajte rovno do horúceho nálevu. Zemiakový škrob, podobný želatíne, bude tuhnúť v chladnúcom náleve a uchovávať v sebe jeho chuť. Do horúceho nálevu môžete tiež na ochutenie nakrájať čerstvú červenú cibuľu. Nechajte takto pripravený šalát vychladnúť do izbovej teploty, premiešajte ho (stuhnutý škrob zahustí šalát) a dochuťte, ak bude treba. Šalát vždy podávajte pri izbovej teplote.