Vianočný punč a vaječný likér

Ak sa zvyknete pri vianočnom stole pripíjať domácim alkoholickým nápojom, vyskúšajte niekedy poctivý domáci vaječný likér, prípadne, teplý alebo studený punč pre večerné návštevy.

Likér jednoducho uvaríte z nesladeného kondenzovaného mlieka, žĺtkov, cukru, vanilky a rumu takto:

1. V elektrickom mixéri postupne pridávajte 250g práškového cukru do 8 žĺtok a pridajte trochu vanilkového extraktu alebo mletej vanilky.
2. Primiešajte 1 plechovku nesladeného kondenzovaného mlieka a 250ml dobrého rumu.
3. Pomaly varte všetko spolu vo vodnom kúpeli, až pokiaľ teplota likéru nevystúpi na 71°C. Likér prelejte do čistých nádob a do Vianoc udržiavajte v tme a chlade.

Receptov na studený punč je mnoho, no takmer vždy obsahujú nasledovné suroviny:

1. Ovocný džús: môžete si vybrať takmer akýkoľvek obľúbený džús a ich kombináciu - pomarančový, brusnicový, grapefruitový, ananásový, jablkový, z granátového jablka atď...
2. Akýkoľvek perlivý nápoj, možno aj ochutený, napr. zázvorový alebo pomarančový.
3. Alkohol, napr. rum, vodku, borovičku alebo aj tequilu.
4. Nakrájané čerstvé ovocie, napr. kúsky jabĺk, pomarančov, bobuľového ovocia (i mrazeného) alebo kivi.

Teplý punč uvaríte tak, že do horúcej vody dáte vylúhovať čierny čaj a cukor podľa chuti, klinčeky, celú škoricu, pridáte šťavu z citrusového ovocia a víno. Necháte chvíľu postáť a nalievate do pohárov s kúskami ovocia.