Vyprážanie vianočného kapra - Vieme čo vám chutí

Vyprážanie vianočného kapra

Vianočný kapor je stálicou na slovenskom sviatočnom stole. Ako ho vypražiť v trojobale tak, aby chutil každému? 

- kapra ošúpte, ak má šupiny, a nakrájajte ho na podkovičky alebo do iného obľúbeného tvaru. Ak nezvyknete jesť rybu s kožou, stiahnite ju, alebo skúste tentokrát vysmažiť kapra s kožou - dá mu totiž výraznejšiu chuť

- namočte kúsky ryby na noc do jemne osoleného mlieka, ktoré môže obsahovať aj kúsok cesnaku, korenia, bobkový list alebo čerstvé bylinky. Mliečny proteín na seba naviaže pachové stopy mäsa a zjemní jeho chuť, ak je pre vás príliš výrazná.

- kúsky kapra osušte papierovou utierkou, obaľte v najprv v múke, ktorá môže byť ochutená napr. mletou červenou paprikou, soľou a korením. Nezabudnite riadne mäso od múky otrepať.

- v ďalšom kroku obaľte kúsky kapra v rozmiešaných vajíčkach, kam môžete pridať trochu mlieka alebo bieleho vína, prípadne pretlačiť strúčik cesnaku,

- pred vyprážaním obaľte kapra ešte v strúhanke, ideálne čerstvo namletej alebo ak máte, skúste pre extra chrumkavú rybu použiť japonskú strúhanku, tzv. "panko"

- kúsky ryby uložte do horúceho oleja, najlepšie pri teplote 170 - 180°C, neukladajte kúsky do nedostatočne vyhriateho oleja, strúhanka ho nasaje a ryba bude chutiť obzvlášť olejovo. Horúci olej vysušuje povrch vyprážaného jedla, takže obal ryby musí byť kompaktný, aby sa olej cez neho nedostal k mäsu.