Web plný inspirace pro Vaše velké věci - vynikající recepty nejen od skvělých šéfkuchařů, návody, tipy a rady. Inspirace, díky které dokážete i z obyčejných věcí udělat pořádně velkou věc pro Vás i Vaše blízké. Vše vyrábíme tak, abyste dokázali vytvořit a prožít velké věci a právě proto Vám přinášíme tento web. Váš Schneider, výrobce kvalitních uzenin. S námi dokážete velké věci!

Recepty pre všetkých

Držky v jemnej smotanovej omáčke

Ingrediencie

800 g surových hovädzích držkov
50 g masla + lyžica masla na opečenie šunky
2 šalotky
40 g hladkej múky
200 ml hovädzieho vývaru
200 g šunkového kolena
100 ml smotany 31%
kôra z polovice citróna
5 guličiek nového korenia
10 guličiek čierneho korenia
2 ks bobkového listu
citrónová šťava
muškátový oriešok
petržlen

Postup:

Surové držky poriadne premyjeme vo vlažnej vode a nakrájame na cca 10 cm dlhé pásiky. Dáme variť do vody. Po dosiahnutí varu vodu scedíme, vylejeme a naplníme novou. Postup opakujeme ešte 2x. Potom držky zalejeme čistou vodou, osolíme a privedieme k varu. Pridáme nové korenie, čierne korenie, bobkový list a varíme držky do mäkka. Scedíme a po vychladnutí ich nakrájame na rezančeky cca 0,5 cm x 5 cm.

Počas toho, ako sa držky varia, nakrájame na drobno šunkové koleno a veľmi najemno šalotky.

Na suchej panvici rozpustíme maslo, pridáme pokrájané šunkové koleno a pomaly restujeme do zlata, potom koleno vyberieme a odložíme bokom. V tom istom hrnci rozpustíme zvyšok masla, pridáme šalotky a necháme zosklovatieť. Prisypeme múku a usmažíme svetlú zápražku. Prilejeme studený hovädzí vývar, rozmiešame a pridáme smotanu. Varíme aspoň 15 minút na miernom ohni. Počas varenia často miešame, aby sa omáčka neprichytila. Do hotovej omáčky vrátime orestované šunkové koleno, pokrájané držky a krátko spoločne prevaríme. Na záver dochutíme citrónovou kôrou, pár kvapkami citrónovej šťavy, strúhaným muškátovým orieškom a predovšetkým hrubo nasekaným petržlenom. Pri servírovaní môžeme ešte pokvapkať trochou kvalitného extra panenského olivového oleja. Podávame s bielym chlebom.

Postup:

Surové držky poriadne premyjeme vo vlažnej vode a nakrájame na cca 10 cm dlhé pásiky. Dáme variť do vody. Po dosiahnutí varu vodu scedíme, vylejeme a naplníme novou. Postup opakujeme ešte 2x. Potom držky zalejeme čistou vodou, osolíme a privedieme k varu. Pridáme nové korenie, čierne korenie, bobkový list a varíme držky do mäkka. Scedíme a po vychladnutí ich nakrájame na rezančeky cca 0,5 cm x 5 cm.

Počas toho, ako sa držky varia, nakrájame na drobno šunkové koleno a veľmi najemno šalotky.

Na suchej panvici rozpustíme maslo, pridáme pokrájané šunkové koleno a pomaly restujeme do zlata, potom koleno vyberieme a odložíme bokom. V tom istom hrnci rozpustíme zvyšok masla, pridáme šalotky a necháme zosklovatieť. Prisypeme múku a usmažíme svetlú zápražku. Prilejeme studený hovädzí vývar, rozmiešame a pridáme smotanu. Varíme aspoň 15 minút na miernom ohni. Počas varenia často miešame, aby sa omáčka neprichytila. Do hotovej omáčky vrátime orestované šunkové koleno, pokrájané držky a krátko spoločne prevaríme. Na záver dochutíme citrónovou kôrou, pár kvapkami citrónovej šťavy, strúhaným muškátovým orieškom a predovšetkým hrubo nasekaným petržlenom. Pri servírovaní môžeme ešte pokvapkať trochou kvalitného extra panenského olivového oleja. Podávame s bielym chlebom.

späť

Sdílet

Podeľ sa o tento recept so svojimi blízkymi a priateľmi!